Nietolerancja pokarmowa – jakie są jej objawy?

Staje się coraz częstszym problemem, a jej ignorowanie może mieć poważne konsekwencje. Nietolerancja pokarmowa to wielkie zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta, a dopasowana do potrzeb chorego dieta staje się podstawą zachowania dobrej formy i uniknięcia wielu poważnych problemów ze zdrowiem.

Niestety – choć problemy związane z nietolerancją pokarmową stają się jedną z plag współczesnego świata, wielu z nas wciąż nie jest w stanie rozpoznać symptomów tego problemu. Oznacza to zbyt późno podjęte leczenie, a tym samym wiele niepotrzebnych problemów ze zdrowiem.

Jakie objawy mogą świadczyć, że dana osoba ma problem z tolerowaniem poszczególnych składników swej codziennej diety?

Objawy nietolerancji pokarmowej są, wbrew pozorom, dość charakterystyczne. Bóle wzdęcia, biegunki lub zaparcia, wymioty – oto symptomy, które mogą świadczyć o problemach z nietolerancją pokarmową. Z problemem tym dość często wiążą się objawy skórne, a więc różnego rodzaju wysypki oraz obrzęki. O problemach związanych z nietolerancją pokarmową mogą też świadczyć ogólne problemy ze zdrowiem, m. in. osłabienie organizmu lub ciągłe zmęczenie. To kolejne symptomy, których nie można lekceważyć. Jeśli dodatkowo pojawiają się problemy związane ze zdrowiem psychicznym (np. nadmierne napięcie nerwowe lub skłonność do depresyjnych nastrojów) lub dolegliwości związane z układem krążenia (jak np. problemy związane z ciśnieniem krwi), należy wykonać odpowiednie badania i dzięki nim dokonać takich modyfikacji w swym menu, by dieta nie stała się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.

Jak wyglądają takie badania?

Z jednej strony są to badania wykonane na zlecenie lekarza, z drugiej – różnego rodzaju testy, które pomagają w ustaleniu przyczyny problemu. Popularnością cieszą się dziś m. in. testy płatkowe i naskórkowe, częstym badaniem są też te pomiary, które pozwalają ustalić ilość i rodzaj specyficznych przeciwciał pojawiających się w organizmie pacjenta. Osobom, które mają problemy z tolerancją niektórych pokarmów, zaleca się też prowadzenie dzienniczków dietetycznych. Dzięki nim można ustalić, w jaki sposób organizm pacjenta reaguje na poszczególne składniki diety, a następnie – zmodyfikować ją w taki sposób, by wyeliminować z niej te produkty, które dla organizmu danej osoby są zbyt wielkim obciążeniem.