Artretyzm a dieta: po jakie produkty warto sięgać?

Jest jedną z powszechniejszych chorób, a życie z nią do najłatwiejszych nie należy. Dzięki rosnącej wiedzy na temat zdrowego odżywiania pojawia się jednak wiele możliwości walki z tą przypadłością. Jaka dieta jest zatem zalecana tym, którym artretyzm sprawia tak wiele problemów? Po jakie produkty powinni sięgać pacjenci, by złagodzić dolegliwości i poprawić stan swego zdrowia?

Dla osób walczących z tą chorobą, cennym składnikiem diety stają się nasiona lnu oraz tłuste ryby. Znajdujące się w tych produktach kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie pomagają pacjentom w walce z codziennymi dolegliwościami. Makrela, tuńczyk oraz łosoś mogą się okazać wspaniałymi sojusznikami dla milionów osób na całym świecie, którym artretyzm dokucza tak mocno.

Tym, którzy często sięgają po aspirynę, zaleca się dodatkowo włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C. By złagodzić objawy choroby, można tez wykluczyć z diety te produkty, które przyczyniają się do ich nasilenia. Są to m. in. pomidory, bakłażany oraz ziemniaki. Cenne składniki zdrowej diety, w przypadku artretyzmu nie są szczególnie zalecane. Ograniczenie ich spożycia może zatem przynieść pozytywne efekty.

Artretyzm to poważna choroba, która nęka wiele osób na całym świecie. W walce z nią pomóc mogą nie tylko leki najnowszej generacji, ale i odpowiednia dieta. Warto o niej pamiętać i sięgać po te produkty, które w walce z artretyzmem sprawdzają się najlepiej.